Povijest kluba

Ski klub Zagreb najstariji je i najtrofejniji skijaški klub u Hrvatskoj. Aktivnost Kluba vrlo je bogata od dana osnivanja 20. studenoga 1918. do danas. S obzirom da je Ski klub Zagreb osnovan nedugo nakon pojave skijanja kao sporta u Hrvatskoj, usko je vezan uz povijest hrvatskog skijanja. Dugi niz godina Klub se nalazio u vrhu skijaških ostvarenja u Hrvatskoj i bivšoj državi (SFRJ) zahvaljujući dobro organiziranom stručnom radu. Klupska natjecateljska momčad sudjelovala je na svim važnijim lokalnim, državnim, međunarodnim kup i memorijalnim natjecanjima.

Ski klub Zagreb utemeljio je kraljevski sveučilišni profe-sor dr. Marijan Kiseljak, sa svojim suradnicima (Badovinac, Bošn- jaković, Gušić, Priester…) na osnivačkoj skupštini 20. stu-denoga 1918. Za prvog predsjednika izabran je prof. dr. Marijan Kiseljak, za potpredsjednika dr. Petar Knoll, tajnika Dragutin Paulić, blagajnika Juraj Savić, dok su odbornici bili dr. Ante Pandaković, Mirko Pandaković, dr. Stevan Hadži, Josip Joanović, Šilović, Jaromir Dupsky i Dragutin Golubović.

Nakon osamostaljenja Hrvatske, Ski klub Zagreb piše najljepšu povijest. Niz godina klub je bio prvak Hrvatske, a natjecateljska momčad ostvaruje velike rezul- tate i na međunarodnim natjecanjima u dječjim i juniorskim kategorijama. Dolas- kom “Zlatnog doba” skijanja u Hrvatskoj Klub ostvaruje vrhunske rezultate među kojima se ističu olimpijske medalje i kristalni globusi naših najpoznatijih članova Janice i Ivice Kostelić. Njihovi rezultati omogućili su razvoj skijanja u Hrvatskoj i podigli skijaški sport na visoki nivo. 2008. godine Ante Kostelić proglašen je počasnim predsjednikom, čime mu je odana počast za njegov dugogodišnji tren- erski rad u Klubu.

Više o povijesti kluba saznajte na zahtjev u našoj monografiji povodom sto godina postojanja.